Aнастасия Стоева

Анастасия Стоева

   Анастасия Стоева е илюстратор, аниматор и писател. Изучавала е анимационно кино в Нов български университет. Двукратен носител на първа награда за проза на националния литературен конкурс Петя Дубарова, както и на голямата награда на същия конкурс през 2016-а година, а нейни разкази, сценарии и стихотворения са публикувани в различни периодични издания („Литературен вестник“, списание „Молив“, портал „Култура“, списание „Осем“, списание „Кино“ и др.)

   Режисьор е на няколко кратки анимационни клипове и филми, като участва в Световния фестивал на анимационния филм в град Варна през 2019-а година с анимационен клип на песента на Дивна „So Jedi Fresh”. Взима участие и в мащабния проект Spiritus Mundi: Animating the World, организиран от ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation), в който заедно с Елена Василева представя българската култура и анимация. Режисира краткия игрален проект „In Red”, финансиран от Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт”.

   Анастасия е илюстрирала три стихосбирки, издадени от Musagena: „Пиша, за да забравя, четеш, за да си спомниш“ от Цвета Тодорова, „Глад за думи“ от Валентина Йоргова и „Зора“ от София Георгиева. Занимава се също с графичен дизайн, като изработва дизайните за политическия подкаст „Полифем“.

   В момента разработва няколко анимационни и литературни проекта. Живее и работи в София.