Проект „Мостове от думи“, финансиран от Национален фонд „Култура“

Проект „Мостове от думи“, финансиран от Национален фонд „Култура“
29 август 2022

Благодарение на възможностите, които се отвориха пред издателството с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по проекта „Мостове от думи“ през 2022 г. и 2023 г.  издателство „Мусагена“ осъществи множество турнета, срещи с публиката и представяния на автори в страната.

Сред най-значимите са срещи на публиката с автора Георги Бърдаров и представяне на романите “Absolvo te” (Носител на на Европейска награда за литература за 2021 г.) и „Аз още броя дните” в различни градове на страната – гр. Поморие в Градска художествена галерия „Дечко Узунов“ по случай Яворовите дни; Арт салона на Радио Варна, гр. Варна; „Седмицата на книгата“ в УНСС гр. София; срещи с читатели в град Пловдив; немско-българско представяне на романа “Absolvo te” в аула Магна във Факултета по журналистика и масови комуникация, гр. София; участие в „Нощ на литературата“ гр. София и др.

 

Издателство „Мусагена“ успя да реализира и редица срещи и представяния на книги на автори от поредицата „Дигиталните поети“, “Books & Art“ и нови дебюти в София (Столична библиотека, зала Американски център, Софийска градска художествена галерия и др.), Пловдив (Bee Bop Café), Русе (Дом Канети), Варна (Алея на книгата, Конгресен център, Национално радио), Бургас (Регионална библиотека „Пейо Яворов“), Велико Търново, Стара Загора и др.


С достигането до нови публики и нови възможности, издателството успя да организира първия по рода си фестивал в гр. София с фокус към младата публика – Мusagena New Vibes Festival в две поредни години – 2022 г. и 2023 г. Участие взеха едни от най-актуалните и предизвикващи вниманието на публиката български издателства и артисти от различни жанрове на изкуството – писатели, художници, музиканти, приложници, визуални артисти. Осъществиха се редица срещи на публиката с автори от поредиците „Дигиталните поети“ и “Books & Art“, както и специалната изложба с картини на художници от проекта “Books & Art“.

 

Благодарение на проекта „Мостове от думи“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ издателство „Мусагена“ успя да достигне до нови публики в чужбина, като участва на най-големите литературни форуми в Германия – Панаира на книгата във Франкфурт през октомври 2022 г. и Панаира на книгата в Лайпциг през март 2023 г.


– На международния Панаира на книгата във Франкфурт (Frankfurt Buchmesse) през октомври 2022 г. издателство „Мусагена“ осъществи множество срещи и контакти с издателства и разпространители на аудио и електронни книги от Европа, Канада и Азия. Достигна до нови контрагенти за разпространение на книги на издателството на европейски езици. Георги Бърдаров представи книгата си “Absolvo te” пред немскоезична публика с видео презентация, създадена в рамките на проекта, в най-голямата зала „Европа“ на панаира при голям зрителски интерес. С немската организация “Ars&Humanitas” се осъществи партньорство, което доведе до среща с публиката в Хамбург. На нея, носителят на „Златна мечка“ и „Европейска филмова награда“, режисьорът Фатих Акин, представи немскоезичното издание на романа „Аз още броя дните“.


– Проектите „Дигиталните поети“ и “Books & Art“ бяха представени на щанда на издателство „Мусагена“ във Франкфурт

 

– Издателство „Мусагена“ участва на Панаира на книгата в Лайпциг през март 2023 г. Като част от събитията на фестивала беше осъществена срещата с Георги Бърдаров в нов формат, озаглавен “Buch Bar”. Пред многобройна публика и колеги от различни държави, авторът представи немското издание на романа “Absolvo te”.

 

– Като част от програмата на Панаира на книгата в Лайпциг, издателство „Мусагена“ представи поредицата „Дигиталните поети“, със специалното участие на двама от най-популярните младите таланти – София Георгиева (автор на книгите „Винаги има и“, „Зора“, „Ароз“) и Спас Димитров (автор на книгите „Революция“ и „Ноември“).

 

– В рамките на проeкта „Мостове от думи“, издателство „Мусагена“ организира мащабни турнета на автора Георги Бърдаров в Европа. Авторът се срещна с различна европейска публика през октомври 2022 г. и април 2023 г. – Люксембург, Аугсбург, Кьолн, Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Майнц, Бремен, Йена, Дрезден, Прага, Братислава, Грац, Виена.