Шеф Никола Симеонов: „Има начин уличната храна да бъде нискокалорична“

Шеф Никола Симеонов: „Има начин уличната храна да бъде нискокалорична“
4 юли 2024

Ден пореден от диетата. Апетитен аромат на дюнери ти шепне от всеки ъгъл, бургери те гледат примамливо от рекламите, а организмът ти крещи за нещо сладичко. Но кой е казал, че нискокалоричната храна не може да бъде вкусна? Шеф Никола Симеонов грабва черпака, за да разбърка представите ни за здравословното хранене с новата си книга „С Никола по света. Street food, ама хелти“.

Познаваме го от „На кафе“ и „Hell’s Kitchen“, работил е при прочутия Гордън Рамзи, а през свободното си време споделя неустоими рецепти и ценни съвети пред своите 83.4 хиляди последователи в Инстаграм. Какви обаче са негативните страни на социалните мрежи, защо фитнесът върви ръка за ръка с контролираното хранене и с кое ястие можеш да кажеш „обичам те“ без думи? Оставяме отговорите на тези въпроси на шеф Никола. 

 

– Откъде дойде интересът ти към здравословното хранене? Каква е твоята история?

– Първоначално нямах никакъв интерес към здравословното хранене. Бях доста пълничък като тийнейджър и търсех някакъв начин да вляза в по-добра форма.

Първо започнах да тренирам. Имаше доста добър резултат, но не толкова, колкото очаквах, докато не осъзнах, че храненето е даже по-важно от тренировките. Всички ми го казваха, но не исках да повярвам, защото познавам много хора с изключително бърз метаболизъм, които ядат, каквото пожелаят, и си остават слаби.

И все пак трябва да разберем, че хората са различни и не при всеки е така, затова трябва да се обърне внимание и на храненето.

 

– Какво би посъветвал хората, които срещат трудности да започнат да живеят по-здравословно?

– Основният ми съвет е да не правят прекалено големи промени. Най-голямата грешка, която виждам хората да правят, е да спазват някакви много стриктни режими. Това често води до заключението, че диетата работи, но е много трудна за спазване. Е, това означава, че не работи. За да е добър режимът, трябва да можеш да го спазваш. Освен това той трябва да е индивидуален за всеки.

Нереалистично е човек да очаква от днес за утре да започне да се храни като спортист и да има тялото на спортист. Тези неща не стават така – стават бавно.

 

– Спомена тяло на спортист – доколко според теб социалните мрежи допринасят за нереалистичните очаквания към външния ни вид?

– Допринасят безумно много. Дори да оставим настрана корекциите и филтрите, човек при всички случаи си качва най-хубавите снимки в Инстаграм, включително и аз. Снима се от най-добрия ъгъл, прави си поне 10 снимки и, естествено, качва най-добрата от тях.

Още по-големият проблем обаче е, че в Инстаграм са популярни много добре изглеждащите хора. Самата платформа е направена така, че да се стреми да показва някакъв идеализиран човешки образ и дори с разума си да знаеш, че повечето потребители не приличат на супермодели, ти просто не ги виждаш.

 

– Ти също имаш доста силно присъствие в социалните мрежи, споделяш и доста рецепти. Как подхождаш при измислянето на дадена рецепта? Какъв е твоят процес?

– Аз показвам най-вече познати, традиционни или не толкова традиционни, рецепти. Основата е една и съща, оттам нататък всеки готвач я надгражда по някакъв начин. Един ще намали яйцата в крем карамела, друг ще сложи повече шоколад в браунито – общо взето всеки си има някакъв негов прочит.

 

– В крайна сметка сега част от твоите рецепти са събрани в първата ти готварска книга. Как се случиха нещата с книгата С Никола по света?

– Идеята за нея започна да узрява година-две след като излязох от Hell’s Kitchen като участник. Забелязах, че все повече се търси здравословна храна – или нека да кажем по-нискокалорична, защото за някой, който няма проблем с теглото, нискокалорично не означава задължително здравословно.

Направи ми впечатление, че моята аудитория доста се интересува от този вид хранене и реших да направя книга. Така или иначе имах доста рецепти, които си правех за себе си, защото аз се храня по този начин и съм открил кое ми помага.

А защо стрийт фууд? Защото когато човек е на режим и полага усилия да не яде висококалорични неща, най-много го изкушават пиците, дюнерите, бургерите и така нататък. Затова реших, че ще е много добре, ако намеря начин тези неща да не бъдат толкова калорични и да бъдат малко по-здравословни.

 

– Самата книга е разделена на отделни държави. За теб коя е най-вкусната държава?

– През различните времена ми се хапва различен тип кухня. В момента точно съм на вълна индийска кухня. Имам рецепта за пиле биряни в книгата, което напоследък си приготвям всяка седмица.

 

– Какво най-често си приготвяш у дома, когато нямаш много време да готвиш нещо сложно?

– Ако е наистина много набързо, най-често си приготвям някаква паста. Човек обикновено би казал, че пастата не е сред най-нискокалоричните неща. Точно затова в книгата съм включил и рецепта за по-здравословна паста. В случая решаваме проблема с калориите чрез съотношението на протеина към въглехидрата в рецептата.

Това наистина са много въглехидрати за малко количество храна, затова използваме пастата като гарнитура. Приготвям си някакво пилешко филе, отделно някаква салата и си правя паста с някакъв не много мазен сос.

Нещо много важно, което мога да дам като съвет и което ми е помогнало на мен, е, че хората много често се опитват да се ограничават в количеството храна, която консумират. Те си мислят, че по-малко е по-добре. Донякъде е така, но по този начин всеки ден ставаш все по-гладен и все по-гладен, докато в един момент просто не издържаш и изяждаш всичко, което видиш в хладилника. Тайната, която съм открил, е, че е по-добре да се храниш с големи количества, които обаче да са нискокалорични. Тоест да запълваш стомаха си с обемни нискокалорични храни. Доста наблягам на това в книгата.

 

– По твои наблюдения какви грешки най-често правят хората, когато се опитват да започнат да си готвят по-сложни ястия у дома?

– Ако става въпрос за печива, хората често не месят достатъчно тестото. Ако става въпрос за готвене на месо, трябва да се готви достатъчно бавно, за да стане крехко. Темата е обширна и много зависи какво е ястието.

В домашна кухня нямаме нужда от професионални уреди, нямаме нужда и от кой знае каква техника, но трябва да можем да разчитаме на нашето оборудване и със сигурност то трябва да е достатъчно добро. Трябва да разчиташ, че фурната ти наистина загрява до определената температура. Ето и още една грешка – много често хората слагат прекалено много месо в тигана, то пуска вода и вместо пържено, става варено. Трябва да знаеш, че имаш достатъчно силен котлон, за да не се случи това нещо. В случая искам да благодаря на спонсорите на книгата от Gorenje, които помогнаха тя да стане факт. Аз съм се доверил на тях от много време и наистина мога да кажа, че нямам никакъв проблем с уредите в кухнята.

 

– Коя за теб е храната, с която можеш да кажеш „обичам те“ без думи?

– За мен би било пиле с ориз или винен кебап. Просто от малък много ги обичам. Имам една история от детството ми: майка ми беше сготвила една голяма тенджера винен кебап за цялото семейство, даже за следващия ден да има, и направи грешката да го направи още ранния следобед. До вечерта почти нищо не беше останало в тенджерата и трябваше да готви още нещо!

17 юли 2024
„Books and Art“ или как се влюбиха две изкуства

Поезията и изобразителното изкуство заживяха щастливо заедно в един от най-новите квартали на „Мусагена“ – купиха си уютен апартамент в ж.к. "Books and Art", обзаведоха го с някои от най-изкусните картини и най-въздействащите стихове. Между другото, ни помолиха да ти предадем, че те канят на гости. Ако още не си сигурен, че искаш да се отбиеш при влюбената двойка, нека ти разкажем малко повече.

прочети още
11 юли 2024
MUSAGENA NEW VIBES 2024 ТЪРСИ ТЕБ

На вниманието на новото арт поколение и всички творчески личности!!! Бързо-бързо призовавай музите, запретвай талантливите си ръкави и цяло лято създавай красоти, защото MUSAGENA NEW VIBES FEST се завръща за третото си (късметлийско) издание!

прочети още
25 юни 2024
Поетът Димитър Мавров: „Отказвам да следвам стереотипи“

Читателите му го определят като „българския Буковски“, а стихотворенията му събират стотици харесвания в социалните мрежи. Книгите му „Под черните ми криле“ и „Единствено ураганите могат да ми съчувстват“ се превърнаха в български TikTok сензации за отрицателно време, а някои от видеата за тях имат над 45 000 гледания. Но какво в действителност се крие зад визията му на „лошо момче“ и дали любовта наистина си отива, ще научим от самия Димитър Мавров.

прочети още